Atentie! Cercetatorii au descoperit ca generozitatea este contagioasa
Un studiu realizat de oamenii de stiinta arata ca atunci cand o persoana este generoasa, ii poate inspira pe cei din jur sa fie generosi fata de diferite persoane. De fapt, cercetatorii au descoperit ca altruismul ar putea fi raspandit la trei grade – de la persoana, la persoana, la persoana. Prin urmare, fiecare dintre noi poate influenta zeci sau chiar sute de oameni, pe care nu i-a intalnit niciodata.
Stiinta generozitatii
Primul lucru pe care il putem spune despre actul de a dona bani este acela ca ne face sa ne simtim bine. Mai multe experimente au demonstrat ca atunci cand donam pentru o cauza nobila, creierul nostru se comporta ca si cum am fi mancat ciocolata. Generozitatea, ca si ciocolata, provoaca eliberarea de dopamina catre zone ale creierului care sunt asociate cu senzatia de placere. Efectul dureaza pana la 2 ore, timp in care prezentam un nivel crescut de empatie, ceea ce inseamna ca o fapta buna poate duce la o alta fapta buna, intr-un timp foarte scurt.
Generozitatea este buna pentru sanatate O serie de cercetari leaga diferite forme de generozitate cu o stare mai buna de sanatate in cazul bolnavilor. Cercetatorii sugereaza ca unul dintre motivele pentru care generozitatea poate imbunatati sanatatea fizica si creste speranta de viata, este acela ca ajuta la scaderea stresului, asociat cu o varietate de probleme de sanatate cum ar fi bolile de inima. Intr-un studiu din 2006 realizat pe persoane varstnice, care prezentau diferite boli ale inimii, se arata ca participantii la studiu, implicati in activitati de voluntariat, au inregistrat tensiuni arteriale mai mici decat participantii care nu au facut acest lucru, ceea ce sugereaza un beneficiu fiziologic direct. Din studiile realizate cu persoane care nu prezentau o problema de sanatate, aflam ca 76% dintre voluntari se simt mai bine fizic, 96% au o stare psihica mai buna, iar 78% se simt mai putin stresati.
Generozitatea este contagioasa
In 2009, doi dintre cei mai renumiti cercetatori in stiinta sociala, Nicholas Christakis (profesor de sociologie medicala la Catedra de Sanatate Publica de la Harvard Medical School, profesor de sociologie la Catedra de Sociologie de la Harvard Faculty of Arts and Sciences, profesor de medicina la Catedra de Medicina de la Harvard Medical School) si James H. Fowler (profesor asociat la University of California, San Diego, la Catedra de Stiinte Politice), au publicat o carte despre puterea incredibila pe care o are anturajul asupra individului. Titul original al cartii este Connected: How Your Friends’ Friends’ Friends Affect Everything You Feel, Think, and Do.
Autorii prezinta in aceasta carte numeroase exemple pentru a dovedi ca retelele sociale din care facem parte ne infuenteaza aproape fiecare aspect al vietii: ce simtim, cu cine ne casatorim, de ce ne imbolnavim, cati bani castigam si daca suntem dispusi sa facem acte de caritate. Totul depinde de ceea ce fac, simt si gandesc cei din jurul nostru. Iar aceasta contaminare se produce in functie de „Regula celor trei trepte de influenta”: influentam si suntem influentati de oameni care se afla la trei trepte distanta de noi, iar pe unii dintre acestia nici macar nu-i cunoastem.
Care este cea mai generoasa tara din lume?
The World Giving Index (WGI) - Indexul Mondial al Generozitatii, intocmit anual de Charities Aid Foundation (CAF) - o organizatie caritabila din Marea Britanie, foloseste datele adunate de Gallup pentru realizarea unui top in care sunt incluse peste 130 de tari, cu scopul de a afla care este cea mai generoasa tara din lume. Realizatorii indexului, au descoperit ca nivelul de generozitate este mai mare in tarile fericite decat in tarile bogate. Indexul a luat in calcul trei factori si anume cat la suta dintre locuitorii unei anumite tari au donat bani in scopuri caritabile, au facut voluntariat si au ajutat dezinteresat un strain in ultima luna.
Astfel, rezultatele celui mai recent studiu, publicate in noiembrie 2015, arata ca pe primele locuri se afla Myanmar, SUA, Noua Zeelanda, urmate de Canada, Australia, UK, Olanda, Sri Lanka, Irlanda si Malayezia.
Romania a inregistrat o urcare spectaculoasa de 15 locuri, ocupand locul 93 in lume, fata de 108 in 2014. Ce fac vecinii nostri? Ungaria scade cu 52 de locuri aflandu-se pe locul 124, in timp ce Bulgaria ocupa abia locul 115.
Rezultatul obtinut de Romania se datoreaza numeroaselor proiecte lansate de companii numai in ultimul an. Daca in urma cu cativa ani, foarte putine companii aveau o politica de CSR, acum aproape toate companiile organizeaza cel putin o activitate de voluntariat pe an, in care isi implica angajatii.
Haideti sa fim generosi! Ideea ca o persoana poate schimba lumea nu mai este un cliseu. Cu cat vom incerca sa ajutam, cu atat vor incerca si cei din jurul nostru. Fie ca ne implicam la nivel personal sau ca angajat, avem sansa de a vedea rezultatele efortului nostru.
Sursa foto: http://www.zazzle.co.uk