Viitorul este SMART. Oportunitati de afaceri in orasul viitorului

img2"Dezvoltarea durabila este acel proces de dezvoltare care raspunde nevoilor actuale fara a periclita capacitatea generatiilor viitoare de a raspunde propriilor lor nevoi” Declaratia asupra Mediului si Dezvoltarii, Rio de Janeiro, 1992.

In prezent, tehnologia joaca un rol important in toate aspectele dezvoltarii durabile: social, mediu, economic. In problemele de mediu, scopul tehnologiei este de a inlocui practicile si metodele care epuizeaza resursele naturale cu alternative sustenabile si eficiente, cum ar fi energia regenerabila sau constructiile verzi. In ceea ce priveste sustenabilitatea economica, tehnologia avansata folosita in afaceri, sanatate si mediu, genereaza conditii pentru crearea unor noi locuri de munca. Aspectul social acopera un domeniu vast – de la drepturile omului pana la guvernarea corporatista – si pentru a putea vorbi despre sustenabilitate economica sau de mediu, in primul rand aceasta  trebuie acceptata la nivel social. Pentru a putea fi acceptata trebuie inteleasa, iar cel mai simplu mod de a promova sustenabilitatea ramane educatia.  Doar intelegand care sunt alternativele de care dispunem in viata noastra de zi cu zi putem face alegeri mai bune pentru noi si pentru generatiile viitoare.

 

Cei 8 magnifici din tehnologie.

img4Rezultatele unui studiu publicat recent de KPMG (Tech breakthroughs megatrend: how to prepare for its impact, 2016) subliniaza cele mai relevante tehnologii de care companiile ar trebui sa tina cont in stabilirea strategiilor de dezvoltare.

  1. Inteligenta artificiala (AI) defineste acea inteligenta obtinuta prin antrenarea retelelor neuronale simulate cu ajutorul calculatoarelor. Ca si inteligenta naturala, inteligenta artificiala se obtine in urma unor interactiuni cu mediul inconjurator.
  2. Realitatea augumentata (AR) este un live, un direct sau indirect, de vedere fizica, in lumea reala de mediu, ale carei elemente sunt completate de catre calculator, generate de intrari senzoriale, cum ar fi de sunet, video, grafice sau date GPS. Acesta este legat de un concept mai general numit realitate mediata, in care o vedere a realitatii este modificata de catre un calculator (Pokemon Go, Google Skymap).
  3. Blockchain sau succesiunea de segmente este un principiu general, de baza, al tranzactiilor online cu valuta digitala, ce sta la baza celui mai de succes model de schimb de bani online pe baza de ”facturi” organizate aleatoriu: moneda Bitcoin. (sursa: playtech.ro).
  4. Drona este un dispozitiv de tip UAV (Unmanned Aerial Vehicle) capabil sa zboare fara sa fie pilotat de o persoana si care acum este folosit in transportul aerian sau acvatic.
  5. Internetul Tuturor Lucrurilor (IoT) este un concept care defineste o lume in care toate obiectele (masini, electrocasnice, sisteme de iluminat, dispozitive mobile, portabile, etc) sunt conectate intre ele cu ajutorul internetului.
  6. Robotul este un sistem compus din mai multe elemente: mecanica, senzori si actuatori precum si un mecanism de directionare. Mecanica stabileste infatisarea robotului si miscarile posibile pe timp de functionare.
  7. Realitatea virtuala (VR) este simularea realitatii atat de reusita, incat utilizatorul poate capata impresia de prezenta fizica aproape reala, atat in anumite locuri reale, cat si in locuri imaginare. Cele mai multe ambiante sau imprejurimi reprezentate cu metodele VR ofera de obicei o anumita experienta vizuala a unei realitati obisnuite, afisata ori pe un ecran de calculator, ori pe ecrane 3D speciale.
  8. Imprimarea 3D este un proces de formare a unui obiect solid tridimensional de orice forma, realizat printr-un proces aditiv, in cazul in care straturi succesive de material sunt stabilite in diferite forme. Imprimantele 3D permit designerilor sa produca intr-un timp foarte scurt un prototip din plastic, metal si mai recent, sticla si lemnul.

Ce este orasul viitorului  - smart city?

img5Uniunea Europeana defineste orasele viitorului ca ”un loc unde serviciile si retelele traditionale devin mult mai eficiente prin utiliziarea digitalului si a telecomunicatiilor, in beneficiul cetatenilor si al afacerilor”.

Pentru prima data in istoria omenirii, mai mult de 50% din populatia planetei traieste in orase. UE si-a stabilit obiectivele pentru 2020, iar dezvoltarea orasului viitorului – Smart City -  este unul dintre acestea. De ce? Pentru ca mediul urban se confrunta cu multe probleme pe care tehnologia le poate rezolva, cel putin la nivel teoretic. Orasele se afla in fata provocarii de a combina competitivitatea economica cu dezvoltarea sustenabila, managementul deseurilor, risipa resurselor, poluarea aerului, blocaje in trafic, imbatranirea populatiei, de unde nevoia aparitiei unor servicii medicale eficiente. Orasele prezentului nu pot reusi fara sectorul de afaceri, ca provider de solutii. In acest context, apar si oportunitatile de afaceri pentru antreprenori.  

Fundatia Nationala de Cercetare din Singapore a anuntat ca va dezvolta primul model 3D functional, o replica virtuala a orasului ce va permite realizarea de studii si teste. Guvernul Indiei a aprobat planul de dezvoltare a 100 de smart city pana in 2018, cu o investitie de 15 miliarde de dolari, pentru care va folosi tehnologia europeana. Masdar City, proiect al guvernului din Abu Dhabi, este o investitie initiala de 22 miliarde de dolari, pentru a deveni primul oras din lume cu zero emisii de carbon, ce va fi construit in 6 etape pana in 2025.

Pe plan local, Ministerul Comunicatiilor anunta recent ca Alba Iulia va deveni, pana in 2018, primul Smart City din Romania, desi Oradea a inceput demersurile pentru dezvoltarea unei strategii. Strategia Oradea Smart City se intinde pana in 2025 si se bazeaza pe bani europeni, dar si pe parteneriate publice-private. In oras, exista deja, de mai multi ani, hotspot-uri unde utilizatorii pot sa acceseze internetul gratuit prin reteaua wireless. In plus, oradenii pot sa-si achite taxele si impozitele online si sa plateasca prin SMS parcarea si transportul in comun. Compania de Apa inlocuieste contoarele vechi cu unele digitale, care pot fi citite de la o distanta de 200 de metri.

Idei de startup

Smart City este un concept care defineste orasul in care locuitorii pot interactiona si care functioneaza inteligent; un ecosistem in care sunt folosite procese digitalizate pentru eficientizarea interactiunilor dintre locuitorii sai, administratie si mediul de afaceri. Pentru incurajarea antreprenorilor, CISCO va aloca 100 milioane de dolari pentru sustinerea start-up-urilor in IoT, iar prin programul Smart Cities and Communities European Innovation Partnership, Comisia Europeaaa va pune la dispozitie 365 milioane de euro.

img6Mobilitate - sistem de gestiune a transportului public.  The London DataStore este un portal de date deschise – date ce pot fi folosite si redistribuite in mod liber – oferind peste 500 de  seturi de date care ii ajuta pe locuitorii Londrei sa inteleaga problemele cu care se confrunta orasul si sa contribuie la dezvoltarea unor solutii. Bineinteles, cea mai vizitata sectiune este cea dedicata transportului, unde s-au inregistrat peste 5.000 de developperi activi. Una dintre aplicatiile aparute ca urmare a acestui mod de sharing este Citymapper, aplicatie  care acum este exportata si in alte mari orase ale lumii, sau companii ca Bluemove care a introdus sistemul de car-sharing in centrul Londrei. Sursa foto: data.london.gov.uk

Closca este un start-up din Ungaria care a lansat o casca de protectie pliabila, pentru biciclisti. Prin pliere, casca Closca Fuga isi reduce cu pana la 50% din volum si poate fi tinuta in geanta de umar, devenind astfel mult mai potrivita cu stilul de viata al biciclistului urban. Pretul pentru o casca porneste de la 140 dolari. 

Reducerea energiei. Un start-up cu capital francez, Agora Energy, a dezvoltat  sensorul care ofera o imagine de ansamblu asupra nivelului de umplere a containerelor de deseuri, in timp real. Informatia ajuta la managementul colectarii deseurilor, optimizarea procesului logistic si reducerea costurilor cu pana la 40%. Pentru un container conectat, orasul plateste 15 dolari pe luna, costuri in care sunt incluse un sensor, conexiunea si platforma de administrare online.

Casa viitorului se construieste  si in Romania de o echipa interdisciplinara format din peste 70 de tineri pasionati, studenti la arhitectura, inginerie, comunicare sau management care formeaza echipa EFdeN. Pe langa faptul ca factura la utilitati este zero, casa poate sa aduca si bani, pentru ca trimite curent electric in reteaua nationala. Varianta pentru omul de rand ar putea ajunge la 130 de mii de euro.

Carbon Analytics, pune la dispozitie o platforma online pentru mediul de afaceri prin care firmele isi pot masura amprenta de carbon. Printr-o analiza de baza a datelor financiare, se realizeaza o harta a lantului  de aprovizionare pentru a vedea de unde provine amprenta de carbon. Acest proces le permite companiilor sa minimizeze expunerea la fluctuatiile de costuri aparute din consumul de energie si sa isi promoveze demersurile in randul clientilor si partenerilor.

img7Telemedicina. Imbatranirea populatiei urbane prespune cresterea numarului de servicii medicale traditionale  dar si asistenta monitorizata a pacientului care nu se poate deplasa, prin mijloacele oferite de tehnologie.

Lider pe piata, HealthTap pune la dipozitie platforma online si o aplicatie prin care pacientul este conectat in timp la real la o baza de date cu 100.000 de medici. Odata inregistrat, pacientul poate primi sfaturi si poate vorbi direct cu personalul medical prin videochat. 

Maven este o clinica medicala online cu servicii dedicate exclusiv femeilor.  Motivul pentru care aceast start-up este unic si are un potential atat de mare, este faptul ca femeile, in celele mai multe dintre tarile dezvoltate, iau peste 80% din deciziile medicale ale familiei.

Un alt start-up in telemedicina de nisa care merita mentionat este Pacify, a carui misiunea este aceea de a le face viata mai usoara proaspatilor parinti. Reteaua de medici pediatri este disponibila online pentru a le oferi sfaturi parintilor in orice moment al zilei. Utilizatorul nu trebuie decat sa isi descarce aplicatia si sa selecteze tipul de expert cu care doreste sa vorbeasca.

Pentru a putea beneficia de avantajele pe care ni le ofera tehnologia in viata moderna, este nevoie de educatie. Se fac demersuri in acest sens, in tari ca Danemarca si Suedia, unde guvernele lanseaza programe de educare in masa a populatiei pentru dobandirea competentelor digitale. Reticenta la schimbare este umana, va trece mult timp pana cand vom vedea si in Romania efectele oportunitatilor oferite de tehnologie. Sper sa putem tine pasul cu aceste schimbari si sa ne pregatim pentru noul stil de viata pe care ni-l va impune orasul viitorului. 

Sursa foto smart city: http://gradestack.com

0311.074.173   |   Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.  |   Calea Mosilor, nr. 88, sc. F, ap. 74, sector 3

Pontaj:

Pentru a va oferi servicii mai bune, utilizam cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.