Cea de-a treia editie a Sci+Fi FEST, festivalul de stiinta si imaginatie organizat de Stiinta&Tehnica impreuna cu partenerii, isi asteapta vizitatorii in zilele de sambata si duminica (15-16 septembrie), la Biblioteca Nationala a Romaniei, cu un program expozitional foarte diversificat si un adevarat maraton de discutii si prezentari ale celor mai noi idei inovative si proiecte de cercetare.

Festivalul se desfasoara atat in interiorul Bibliotecii Nationale, cat si in partea exterioara, in parcare,  unde sunt amenajate mai multe zone de interes pentru public. De asemenea, festivalul ofera doua scene: cea principala, in Atriumul Bibliotecii Nationale, respectiv cea secundara, in spatiul expozitional exterior, dedicata editurilor si scriitorilor SF romani.

Iata in continuare care este programul festivalului.

Sambata, 15 septembrie (17:00 – 22:00)

  1. Scena principala

De la ora 17:00, pe scena principala, echipa Stiinta&Tehnica da startul oficial al Sci+Fi FEST 2018. Momentul inaugural este urmat de o noutate inedita a festivalului: Ana Creanga (15 ani) prezinta Clubul Martienilor, care va desfaura duminica un atelier complex, la care sunt asteptati toti copiii care viseaza sa ajunga pe planeta Marte!

Pe scena urmeaza profesorul Radu Jugureanu, care ne va vorbi despre meseriile viitorului la timpul trecut, de interes in special pentru parintii ce vor o educatie evoluata pentru copiii lor, dar si pentru cadrele didactice. Apoi, specialisti de la doua mari institute de cercetare romanesti, IFIN-HH (Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”), respectiv ISS (Institutul de Stiinte Spatiale) ne vor pune la curent cu subiecte de mare interes pentru viitorii cercetatori si exploratori ai spatiului – unii dintre ei poate chiar din randurile Clubului Martienilor!

In jurul orei 18:30, pe scena este asteptata echipa Atlantykron, care ne va impartasi din secretele organizarii cu succes a celei mai longevive si apreciate tabere de vara din Romania pentru elevi si studenti, dar ne va face o idee si asupra planurilor pentru editia din 2019, care marcheaza 30 de ani de existenta a Academiei de Vara Atlantykron. Urmeaza o interventie speciala pe Skype cu inginerul roman Bogdan Marcu, supranumit „The Rocketman”: unul dintre cei mai mari specialisti din lume in domeniul motoarelor de racheta ne va spune, in direct din SUA, care sunt cele mai noi tehnologii pe care programele spatiale se bazeaza in viitorul apropiat pentru reinceperea cuceririi spatiului.

Programul pe scena principala se incheie in seara de sambata cu o dezbatere pe teme astronomice, moderata de Catalin Beldea, membru al echipei Stiinta&Tehnica si, in momentul de fata, cel mai mare vanator de eclipse din Romania. Ulterior acestui moment, publicul este invitat in Zona ASTRO, unde astronomii amatori, prezenti la fiecare editie Astrofest si Sci+Fi FEST, stau la dispozitia publicului cu zeci de telescoape profesionale si cu explicatii profesioniste pe marginea observatiilor astronomice, pana in jurul orei 22:00.

  1. Scena secundara

Incepad cu ora 18:20, pe scena din Zona SF, editura Crux Publishing si Stiinta&Tehnica ii asteapta pe cei interesati sa se inscrie in „Marea Vanatoare de Comori”, care are loc in ziua de duminica. Apoi, scriitorul Dan Radoiu va desfasura Atelierul de Confectionat Povesti, iar de la 19:30 este programata dezbaterea „Religious Fiction: Olteni vs. Ragateni”, la care participa numeroase nume din literatura SF autohtona. Apoi are loc lansarea de carte a cunoscutului Aurel Carasel, urmat de Mircea Naidin, care va vorbi despre muzica SF a anilor ’80. In pauze, cantareata Ana Creanga, care are 15 ani, va sustine recitaluri la chitara.

  1. Kids Corner

De la ora 18:00, trupa Teatru Forum, coordonata de profesorul Alexandru Nagy, le ofera copiilor si tinerilor un spectacol axat pe ideea descurajarii consumului de droguri, un subiect, din pacate, insuficient de important in sistemul educational romanesc.

 

Duminica, 16 septembrie (12:00 – 22:00)

Ziua de duminica se anunta foarte aglomerata pentru vizitatori, oferind mai multe puncte de interes si un program pentru toate varstele.

  1. Scena principala

Ziua de duminica se anunta foarte aglomerata pentru vizitatori, oferind mai multe puncte de interes si un program pentru toate varstele.

Pe scena principala, din Atriumul Bibliotecii Nationale, Federatia Romana de Scrima ne va delecta, incepand cu ora 12:00, cu doua demonstratii ale acestui sport nobil si elegant – prezenta FRS la Sci+Fi FEST a devenit deja o traditie, fiind modul in care echipa Stiinta&Tehnica ii multumeste profesorului Alexandru Mironov pentru implicarea totala in toate actunile S&T, evocand perioada cand acesta a fost campion national la scrima.

De la ora 13:00, pe scena principala a Sci+Fi FEST vor urca foarte multi invitati. Mai intai, echipa Profesorului Trasnit de la SCIKiDS Festivalul Stiintei ne va pune la curent cu programul incarcat de evenimente educative pentru copii pe care l-au pregatit pentru aceasta toamna. Urmeaza profesorul Leon Zagrean, cu idei foarte importante pentru tinerii ce vor sa devina specialistii lumii de maine, dupa care Nicoleta Talpes, organizatoarea GreenTech Film Festival, ne va explica de ce le este dedicat concursul BeSmart liceenilor si ce inseamna acest concurs mai exact.

Specialistii ICECHIM (Institutul Nationale de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie) ne vor convinge ca domeniul chimiei ramane de baza pentru viitorul cercetarii, iar profesorul Adrian Restian promite sa ne bulverseze cu ideea ca organismul uman este 90% informatie. De la ora 14:30, vom afla cateva detalii ale unor proiecte premiate, ale liceenilor-cercetatori de la Centrul Al. Proca, ingeniosul program sprijinit de ICPE-CA (Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrica).

Bogdan Antonescu, de la INOE 2000 (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Optoelectronica), ne explica aparatura folosita pentru analizarea fenomenelor meteo extreme, dupa care avem parte din nou de niste tineri de exceptie: liceenii constanteni castigatori ai concursurilor NASA, mentorati de emblematicul deja profesor Ion Bararu, le vor demonstra tuturor celor de varsta lor ca excelenta e posibila si ca elevii romani au un foarte mare potential.

Dragos Tataru, de la INFP (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului) face lumina asupra noii modalitati de explorare a planetelor utilizand seismometrele, dupa care organizatorii First Lego League ne vor demonstra ca joaca de-a robotii este o metoda excelenta pentru a creste, inca de pe acum, tinere talente in domeniul stiintei si tehnologiei. Florinela Georgescu, directorul ANM (Administratia Nationala de Meteorologie) ne aduce noi explicatii despre schimbarile climatice, dupa care tech-editorul S&T Claudiu Andone ne va delecta cu descoperirile importante din istorie la care s-a ajuns... accidental.

Andreea Paul, presedinte al Intiativei pentru Competitivitate INACO, ne prezinta principalele puncte de interes ale noului Ghid al Meseriilor Viitorului, care isi propune sa-i pregateasca mult mai bine pe elevi pentru schimbarile revolutionare din tehnologie si societate in urmatorul deceniu. Dupa care, de la ora 17:00, publicul o va cunoaste pe Ghizmo, cea mai tanara colaboratoare a Stiinta&Tehnica si dovada ca pasiunea pentru stiinte trebuie sa fie alimentata inca de la varste fragede.

Doctorul Radu Dop va tine o prezentare de neratat despre cunoasterea si evolutia umana, iar specialistul in astronomie al S&T, Catalin Beldea, va face o trecere in revista foarte interesanta a eclipselor din centenar. Ioana Dutan, de la ISS, ne va povesti despre un subiect extrem de important din astrofizica, gaurile negre, iar apoi Alex Seremet (BMW Romania) a pregatit cateva surprize, ce vor demonstra directiile spre care se indreapta complexa industrie auto.

In jurul orei 19:00, Adrian Nicolae, specialistul in istorie si paleoantropologie al S&T, proaspat revenit de pe santierul arheologic de la Poiana Ciresului, ne va povesti despre descoperirile ce se anunta epocale si care promit sa aduca Romania in prima linie a cercetarilor privind originile si evolutia omului. Apoi este randul specialistilor de la ELI-NP (supranumit „laserul de la Magurele”) sa ne dea ultimele detalii despre cel mai important stiintific din istoria Romaniei, inainte de inaugurarea sa oficiala din 2019.

La ora 19:30 este programat momentul culminant al Sci+Fi FEST 2018: un show de zile mari cu cele mai potrivite personalitati ale momentului, pentru a face o trecere in revista a evolutiei stiintei de la Jules Verne pana la cucerirea planetei Marte. Trei nume sonore apar impreuna, in exclusivitate pentru publicul Sci+Fi FEST: cel mai cunoscut scriitor si realizator de emisiuni de stiinta din Romania – Alexandru Mironov; directorul celui mai important proiect stiintific din istoria Romaniei – academicianul Nicolae Zamfir; singurul cosmonaut roman de pana acum – Dumitru-Dorin Prunariu.

Seara de duminica se va incheia cu decernarea premiilor Sci+Fi FEST 2018, pentru cercetarea romaneasca si pentru literatura SF romaneasca. Vorbim, practic, de combinatia care sta la baza acestui festival inedit: cercetatorii si inventatorii au fost inspirati sa-si urmeze cariera de cartile si filmele SF consumate in copilarie si tinerete, iar scriitorii si scenaristii SF se inspira permanent din ideile si descoperirile oamenilor de stiinta. Un cerc complet, prin care Stiinta&Tehnica vrea sa motiveze cat mai multi tineri sa devina cercetatorii de maine ai Romaniei.

Ulterior decernarii premiilor, in jurul orei 20:30, cei trei invitati speciali ai Sci+Fi FEST vor participa la o sesiune de autografe si poze cu publicul, in Atriumul Bibliotecii Nationale, in zona speciala a expozitiei personale „Cosmonaut Dumitru Prunariu”.

  1. Scena secundara

Primul punct pe ordinea de zi pe scena secundara este reprezentat de startul „Marii Vanatori de Comori”, organizata de Editura Crux Publishing si Stiinta&Tehnica. Apoi programul continua cu o serie de dezbateri, discutii si conferinte pe diverse teme („Politic fiction”, „Despre stiinta si SF la inceputul secolului XXI” sau ”De la Jules Verne la cucerirea planetei Marte”), moderate de Sorin Repanovici. Printre scriitorii asteptati la aceste evenimente se numara Liviu Surugiu, Alexandru Lamba, Mircea Naidin, Florin Chirculescu, Cristian Teodorescu, Danus Ungureanu, Marian Truta, Cristina Ghidoveanu, Aurel Carasel, Adrian Mihaltianu si altii. De asemenea, vor avea loc mai multe lansari de carti si romane SF, cei interesati putand sa le achizitioneze direct de la editurile prezente.

  1. Kids Corner

Fanii Profesorului Trasnit de la SCIKiDS Festivalul Stiintei sunt asteptati in zona dedicata show-urilor pentru copii la doua reprezentatii: una de la ora 13:30, iar cealalta de la ora 15:30.

Cunoscutul realizator de demonstratii de chimie, Cristian Stanescu, le va demonstra celor mici magia acestei stiinte in doua show-uri, unul de la ora 14:30, iar celalalt de la ora 16:30.

„Scepticul de serviciu” al Stiinta&Tehnica, senior-editorul Cristian Roman, ii asteapta pe cei mici de la ora 17:30 cu o multime de experimente interactive, prin care demonstreaza cat de usor este de inteles, de fapt, fizica.

Tot in zona Kids Corner, astronomul Adrian Sonka isi va lansa cea mai noua carte pentru copii, despre spatiu, iar actrita Daniela Ruxandra Mihai ii va incanta pe cei mici cu momente de impovizatie cu Robotelul LED.

 

Expozitii interactive (sambata si duminica)

In cele doua zile ale Sci+Fi FEST 2018, vizitatorii au la dispozitie expozitii permanente ale diversilor participanti, precum si ineditul Atelier al Clubului Martienilor, unde coordonatoarea Ana Creanga va confectiona colonii spatiale impreuna cu copiii, iar elevii constanteni castigatori ai concursului NASA le vor explica celor mici cum poti sa cuceresti NASA.

In interiorul Bibliotecii Nationale, o serie de institute de cercetare romanesti prezinta experimente interactive: IFIN, ICECHIM, ICPE-CA, ISS, INOE, INFPLR, INFP, ANM. De asemenea, amatorii de roboti pot interactiona cu cei de la Auto Vortex, Robot Academy sau First Lego League, iar amatorilor de gaming PC Garage le pune la dispozitie mai multe console cu cele mai noi si in voga jocuri.

Experimenteaza.com ii asteapta pe cei interesati cu propuneri diverse de experiente de dezvoltare personala, iar echipa de studenti EFdeN este pregatita sa le explice tuturor in ce consta noul proiect Signature, care reprezinta Romania in aceasta toamna la cea mai mare competitie de case solare din lume, in Dubai.

Oraselul Cunoasterii va avea mai multe exponate-joc interactive pentru cei mici (Pianul cu linguri, Arcul catenar sau Harta Europei), iar cei interesati de realitate virtuala vor avea parte de lectii de astronomie Astro VR. Evident, nu lipsesc imprimantele 3D, aduse de ResearchX.

In exterior, Zona SF cuprinde, pe langa scena secundara, standurile mai multor edituri, de unde cei interesati pot achizitiona cele mai noi carti SF: Nemira, Pavcon, Crux Publishing, Vremea, Tritonic, Millenium, Herald. Pentru cei mici, Playouth propune ateliere de origami si „tatuaje”, iar in Zona Astro publicului ii sunt puse la dispozite mai multe telescoape profesionale, dar si experimente inedite.

In Zona ECO sunt expuse noi modele de masini electrice si plug-in hibride (Renault Zoe si Twizy, noul Nissan Leaf, BMW i3, Smart EQ ForTwo si ForFour, VW e-Golf) , precum si masini convertite (de remarcat Loganul electric sau un Buggy de curse electric), statii de incarcare si tehnologii verzi (de exemplu, car-portul solar Renovatio).

 

INTRAREA ESTE LIBERA!

Parteneri principali Sci+Fi FEST 2018:
Renovatio e-charge, Siemens, Renault, NEXT-E.

Organizatori Sci+Fi FEST 2018:
Stiinta&Tehnica, Primaria Capitalei prin Muzeul National al Literaturii Romane, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Biblioteca Nationala a Romaniei.

Parteneri media:
Radio Guerilla, Libertatea, Media Image Factory

Parteneri mobilitate si logistica:
Nissan, ResearchX Development, TipRo, Devin, Ninebot by Segway, AVER


Urmariti pagina de facebook a evenimentului pentru noutati (goo.gl/Dh9ggT), precum si site-ul Stiintasitehnica.com

 

 

 

 

 

 

0311.074.173   |   Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.  |   Calea Mosilor, nr. 88, sc. F, ap. 74, sector 3

Pontaj:

Pentru a va oferi servicii mai bune, utilizam cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.