- Romania se plaseaza in randul tarilor cu un nivel ridicat al saraciei energetice si este pe locul 13 la nivel European in ceea ce priveste Indicele Saraciei Energetice Domestice (EDEPI).
- In Romania se estimeaza ca aproape 20% din cetateni traiesc in saracie energetica (imposibilitatea unei gospodarii de a-si asigura serviciile energetice necesare la costuri accesibile), in timp ce aproximativ 460.000 din gospodarii nu au acces formal la energie.
- Social Innovation to Tackle Energy Poverty este un „accelerator de solutii” care vizeaza cinci tari din Europa Centrala si de Est: Polonia, Cehia, Ungaria, Romania si Bulgaria.
- 3 finalisti din fiecare tara vor beneficia de indrumare, vizibilitate, networking si sprijin financiar pentru a isi dezvolta ideile, iar cei 5 castigatori vor primi cate un premiu de 3.500 de euro.
Bucuresti, 21 februarie 2019. Organizatia Ashoka si Fundatia Schneider Electric au lansat programul de mentorat pentru combaterea saraciei energetice prin stimularea capacitatii antreprenorilor sociali locali, cu sprijinul Enel Romania. Studiul lansat recent de Right to Energy Coalition arata ca si in cazul Romaniei inabilitatea de a mentine caldura in timpul iernii este un factor la fel de important pentru saracia energetica precum inabilitatea de a mentine racoare in timpul verii. Alti factori luati in considerare de indice sunt: ponderea cheltuielilor cu energia in totalul cheltuielilor locuintei si traiul in locuinte cu acoperis deteriorat.
„Acest program, ca si cele pe care le-am desfasurat in trecut, isi propune sa identifice sa sprijine dezvoltarea a 15-20 de proiecte inovatoare care ofera solutii creative si cu potential de schimbare sistemica pentru combaterea saraciei energetice si promovarea sustenabilitatii energetice", spune Patricia Benchenna, Director of Philanthropy for the Schneider Electric Foundation.
Cei 15 finalisti selectati (3 din fiecare tara) vor beneficia de:
- 5 luni de indrumare pentru dezvoltarea unei strategii de scalare si accelerare a impactului social al proiectelor lor;
- Activitati de networking si de invatare cu alti inovatori sociali, experti si organizatii din domeniu;
- Vizibilitate sporita in cadrul evenimentului final de la Bruxelles (decembrie 2019);
- Oportunitati de sprijin suplimentar (de mentorat si financiar) de la Fundatia Schneider Electric si de la Fondul de Investitii Impact Schneider Electric;
- 500 de euro premiu pentru castigatori (un castigator din fiecare tara).
„Ne bucuram ca le putem oferi aceasta oportunitate unica inovatorilor sociali din Centrul si Estul Europei. Avand in vedere lipsa de cunoastere asupra problematicii saraciei energetice, dar si nivelulscazut de incredere si colaborare transsectoriale, am deschis acest accelerator de solutii, pentru prima data, si catre inovatori care au o simpla idee de combatere a acestui fenomen, nu neaparat un proiect deja implementat. Problema saraciei energetice in regiune este acuta: trebuie sa gasim solutii eficiente si scalabile. Un sfert dintre est europeni fie nu isi pot incalzi in mod adecvat locuinta, fie nu isi permit plata facturilor, fie, pur si simplu, nu au acces la energie electrica, in secolul XXI.", spune Corina Murafa, Director Executiv Ashoka Romania
„Pentru noi subiectul saraciei energetice este foarte relevant, mai ales ca studiile pe care le-am sustinut au aratat ca aproximativ 20% din populatia Romaniei se confrunta cu acest risc. In ultimii ani am implementat proiecte pilot in comunitati dezavantajate, am identificat mediatori pentru accesul la energie, am studiat fenomenul pentru a avea o intelegere mai aprofundata. In plus, incercam mereu sa ne adaptam la nevoile tuturor clientilor nostri si in acest sens avem nevoie de idei noi si inovatoare. Speram ca prin aceasta competitie sa descoperim acele idei sau initiative care ne pot ajuta sa ducem la nivelul urmator eforturile noastre.” – Alessio Menegazzo, Director Sustenabilitate si Afaceri Institutionale Enel Romania
Fenomenul saraciei energetice se afla la intersectia dintre venituri mici, facturi mari la utilitati si eficienta energetica scazuta. Acceleratorul de inovatii sociale va lua in considerare proiecte dintr-o varietate de subiecte, inclusiv: colaborare intersectoriala, educatie, eficienta energetica, productia de energie, finantare inovatoare, sanatate, bunastare si dezvoltare economica. Mai mult, oportunitatea este deschisa atat solutiilor mature cat si proiectelor aflate in stadiu de idee. Aplicatiile se completeaza online la www.tackleenergypoverty.org pana vineri, 12 aprilie 2019, ora 24:00 CET.
Despre Ashoka Romania, Fundatia Schneider Electric si Enel Romania
Ashoka este cea mai mare organizatie globala de promovare si sustinere a antreprenoriatului social si inovatiei sociale, clasata de NGO Advisor in primele 5 ONG-uri din lume. Ashoka este prezenta incepand din 2017 si in Romania, unde isi propune sa contribuie la crearea unei societati in care fiecare cetatean este un agent al schimbarii, capabil sa ia actiune in mod creativ pentru a rezolva probleme sociale. Partenerii de lansare ai Ashoka Romania sunt Fundatia Romano-Americana si Enel Romania.
Fundatia Schneider Electric sprijina generatiile viitoare si initiativele orientate spre viitor pentru a oferi cat mai multor persoane energia de care au nevoie pentru a reusi. Fundatia Schneider Electric reuneste jucatori care se angajeaza sa conduca schimbarea in eliminarea decalajului energetic prin:
- Educatie: programe ambitioase de formare profesionala in sectorul energiei electrice pentru comunitatile defavorizate, care ofera acces la energie in tarile emergente.
- Inovare sociala: proiecte de impact care sprijina familiile cu venituri mici, combaterea saraciei energetice a gospodariilor in Europa.
- Constientizare: si, in ansamblu, initiative orientate spre viitor si incluzive, sensibilizarea fata de provocarile schimbarilor climatice.
Operand in mai mult de 100 de tari, Fundatia isi desfasoara activitatile prin actiuni si cooperari semnificative, precum si prin advocacy. In 2018, Fundatia a desfasurat mai mult de 100 de proiecte, a sprijinit 200.000 de tineri, a numarat 1.665 de zile de voluntariat si a condus 1.591 de programe de sponsorizare a competentelor.
Enel Romania este unul dintre cei mai mari investitori privati in domeniul energetic, cu operatiuni in sectorul distributiei si furnizarii de electricitate, dar si al productiei de energie electrica din surse regenerabile, prezent pe piata din Romania din 2005. Enel are aproximativ 3.100 de angajati in Romania si ofera servicii unui numar de 3 milioane de clienti. Companiile E-Distributie opereaza retele cu o lungime totala de aproximativ 128.000 de kilometri in trei zone importante ale tarii: Muntenia Sud (inclusiv Bucuresti), Banat si Dobrogea, acoperind o treime din piata locala de distributie, si dezvolta un program de investitii pentru imbunatatirea calitatii serviciilor, a sigurantei si performantei retelelor si implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel. Enel Energie si Enel Energie Muntenia sunt importanti furnizori de energie in Romania, avand in oferta atat energie electrica si gaze naturale, cat si servicii cu valoare adaugata (precum servicii de asistenta, produse de iluminat, servicii de asigurare, aer conditionat etc).
Ovidiu Condurache, Project Manager Regional
Tel: +40 766 793 792
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Partener media: Media Image Factory