Sa privim cu optimism Ziua de Maine

img2A arata solutii, a spune o poveste ce face bine, este oare cel mai bun mod de a rezolva crizele ecologice, economice si sociale cu care se confrunta tara noastra? Documentarul Demain/Ziua de Maine, un film produs si regizat de Cyril Dion alaturi de Mélanie Laurent,  -  pe care o stim din Inglorious Basterds, Now You See Me, By the Sea, sau Concertul lui Radu Mihaileanu - incearca sa raspunda acestor intrebari. Filmul a inaugurat Conferinta pentru clima a ONU, celebra COP2 de la Paris din 2015, iar anul acesta a obtinut Premiul César pentru cel mai bun film documentar. Premiera in Romania va avea loc pe 28 septembrie 2016, la Cinema Elvira Popescu din Bucuresti. Filmul este prezentat in premiera pentru Romania de Media Image Factory si va ajunge, prin caravana educationala  Guerilla Verde, la publicul din Cluj, Iasi, Timisoara si Brasov.  

Recordul mondial intr-o strangere de fonduri pentru un documentar.

img8Pentru  finantarea filmului, producatorii au lansat o campanie pe platforma de crowdfunding KissKiss BankBank. Desi initial si-au propus un obiectiv de 200.000 de euro in doua luni, i-au strans  in... doua zile! Iar dupa doua luni aveau aproape 450.000 euro.  Este recordul mondial intr-o strangere de fonduri pe o platforma de tip crowdfunding pentru un documentar.  Aproape o treime dintre donatori au cerut ca, in schimbul donatiei lor, sa fie plantati copaci.

Filmul realizat de Cyril Dion si Mélanie Laurent reinventeaza lumea de maine, oferind o impresionanta poveste de ecologie, de educatie si democratie. Documentarul este o pledoarie de identificare cu mediul inconjurator, reliefand o ancheta menita sa salveze noile generatii. Ideea subliniata in film este acronica – puterea exemplului este si va fi unica metoda de rezolvare a crizelor ecologice, economice si sociale - „A arata exemple nu este cea mai buna maniera de a convinge, este singura”.

Filmul s-a nascut din dorinta de a oferi o viziune asupra viitorului. In timp ce era insarcinata, Mélanie Laurent era tot mai framantata, asa cum afirma ea insasi intr-un interviu, de intrebarea Cum as putea fi o buna mama fara a fi reflectat deja la problema lumii pe care o las copiilor mei? Prabusirea planificata a societatii atragea o stare de colaps. Problematizarea crizei ecologice ca fenomen planetar a dus la nasterea unor solutii eficiente, aplicabile prin intermediul solidaritatii umane.

Filmul incepe de la un studiu stiintific publicat in revista Nature, in 2012. Acesta, destul de devastator, anunta o prabusire generala a ecosistemelor noastre, deci si sfarsitul conditiilor de viata stabile pe Pamant. Ca raspuns, Cyril Dion si Mélanie Laurent impreuna cu o echipa de alte patru persoane Alexandre, Laurent, Raphäel si Antoine, toti in jur de 30 de ani, pleaca in zece tari (Franta si Insula Réunion, Elvetia, SUA, Marea Britanie, Danemarca, Belgia, Finlanda, Norvegia, Islanda, India) sa ancheteze ce ar putea provoca aceasta catastrofa, cum ar putea fi ea evitata si sa exploreze lumea in cautarea de solutii capabile sa salveze generatiile viitoare. In timpul calatoriei, ei intalnesc pionierii ce reinventeaza agricultura, energia, economia, democratia si educatia.  

Niciodata un studiu n-a avut un astfel de efect asupra mea. Propriul meu colaps intalnea prabusirea planificata a societatii. Mi-am spus ca era timpul sa fac ceea ce a contat cel mai mult pentru mine si sa pun acest film pe picioare. – spune Cyril Dion, regizor si producator.

img9Am citit studiul in timp ce eram insarcinata, eram in stare de soc, mi-am petrecut ziua plangand si l-am blestemat pe Cyril ca m-a aruncat intr-o astfel de disperare. Pana la descoperirea acestui studiu, era vorba "doar" sa facem un film pozitiv. Dintr-o data, a devenit un film necesar, iar acest lucru a fost un motor formidabil. In viata mea ca actrita, am avut multe de facut si am anulat multe dintre ele, sa ma pot implica pe deplin – spune actrita si producatoarea Melanie Laurent, in cadrul unui interviu.

Agricultura, energia... filmul abordeaza temele clasice ale ecologiei. Apoi, dintr-o data, ne antreaza intr-o istorie globala si ne vorbeste despre economie, educatie, politica .

In prezent, economia genereaza inegalitati si e responsabila in mare masura pentru distrugerea planetei, fiind necesar sa se reglementeze in mod democratic. Dar ca o democratie sa functioneze, trebuie sa se bazeze pe cetateni informati, care au fost educati sa fie liberi si responsabili. Imagini precum cartiere ecologice, centrale solare, eoliene, reciclare, o alta maniera de a face agricultura, economie, alte forme de educatie, de democratie, se nasc din intrebari ce primesc raspunsuri nascand alte intrebari, in sensul evolutiei.

Demain nu este un documentar ecologic, este o privire asupra societatii, asa cum ar putea fi maine.

Nimeni nu vrea sa se confrunte cu lucruri terifiante. Cu toate acestea, noi trebuie sa le privim in fata, nu mai avem de ales. Deci, pentru a avea puterea de a reactiona, avem nevoie de solutii, accesibile, pline de bucurie. Desi este un film cu un puternic continut psiho-pedagogic, acesta propune o noua viziune asupra viitorului, o noua cultura de constructie a societatii prin sensibilizare, mobilizeaza fara a folosi tehnici scolastice. Filmul vorbeste despre solidaritate umana, afirmand ca lumea de maine exista deja, nu e fictiune, insa oamenii trebuie sa se mobilizeze sa o construiasca impreuna, sa recreeze o noua istorie, asemenea reconstituirii unui puzzle.

Puse cap la cap, initiativele precum permacultura, monedele locale, energia din surse regenerabile, deseneaza o lume posibila. Exista deja o lume coerenta, care exista unde totul este posibil. Solutii sunt deja disponibile in toate domeniile.

La toate acestea se adauga o coloana sonora impecabila, semnata de artista suedeza Friedrika Stahl. 

Filmul este prezentat in premiera pentru Romania de Media Image Factory, in cadrul caravanei educationale Guerilla Verde. In data de 28 septembrie 2016 va avea loc premiera nationala in Romania, incepand cu orele 20.30, la Cinema Elvira Popescu din Bucuresti. Evenimenul de lansare va fi urmat de proiectii pentru public, cu intrarea libera, in Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara si Brasov. Programul proiectiilor este disponibil pe:  www.guerillaverde.ro  .

Foto: Cyril Dion, Mélanie Laurent, sursa: KissKissBankBank.

0311.074.173   |   Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.  |   Calea Mosilor, nr. 88, sc. F, ap. 74, sector 3

Pontaj:

Pentru a va oferi servicii mai bune, utilizam cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.